Social Network

DigiVita is een project van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.
DigiVita is een project van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

DigiVita Code Events tijdens Codeweek

In het kader van de Codeweek 2015 organiseerde VHTO diverse DigiVita Code Events voor meisjes van 8-18 jaar. In Zwolle en Zoetermeer gingen meisjes onder begeleiding van ICT-studentes van Windesheim en de Haagse Hogeschool in diverse workshops aan de slag met het maken van een app, game of website. De DigiVita Code Events zijn een initiatief van VHTO.

Naast het leren van de basisvaardigheden van coding, was er een ICT-kennisquiz, konden meisjes speeddaten met vrouwelijke ICT-professionals en stippelden ze een route uit voor echte robots. ‘Ik dacht altijd dat robots uit zichzelf bewogen, maar je kunt zelf helemaal bepalen wat ze doen!’ aldus een meisje dat eerder deelnam aan een DigiVita Code Event. VHTO organiseerde dit jaar een reeks events in Zwolle, Zoetermeer, Amsterdam (2), Groningen, Rotterdam en Eindhoven. Daarmee heeft VHTO in totaal 460 meisjes leren programmeren onder begeleiding van 85 vrouwelijke ICT-studenten en -professionals.

Meer meisjes in ICT
VHTO vindt het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd de ICT-vaardigheden ontwikkelen, maar in Nederland is op dit moment nog geen ruimte voor programmeren in het onderwijscurriculum. In het kader van het project DigiVita organiseert VHTO verschillende activiteiten voor meisjes binnen en buiten de school. Met de programmeerevents wil VHTO meisjes stimuleren om zelf ook ‘creator’ te worden. Meisjes zijn actieve gebruikers van ICT-toepassingen. In Nederland kiezen nog weinig meisjes voor een opleiding of carrière in de ICT-sector. Vaak omdat ze een beperkt beeld hebben van de mogelijkheden, geen vrouwelijke rolmodellen kennen of denken dat ICT alleen iets is voor jongens.

Programmeren stimuleren
De Nederlandse Codeweek vond dit jaar plaats van 10 – 17 oktober 2015. Met verschillende activiteiten en programma’s op scholen stimuleerden de initiatiefnemers Stichting Kennisnet en ECP kinderen, jongeren, ouders en docenten om te leren programmeren. De Codeweek is een onderdeel van de Europese Codeweek, in totaal deden 42 landen mee.

De DigiVita Code Events worden mogelijk gemaakt door Google RISE.

Neem contact met ons op

We zijn op dit moment niet aanwezig. Maar je kunt ons een email sturen en wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Vragen, problemen of opmerkingen? Ik wil je graag helpen!

Klik op ENTER om te chatten